ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ 12-18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019

                                                 

6 ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ

ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ

ΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ - 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019

 

 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Τρίτη ΑΘΗΝΑ – ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ

Αναχώρηση από τον Πειραιά ή την Αθήνα με προορισμό το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τον έλεγχο των εισιτηρίων και των αποσκευών . Με την πτήση τσάρτερ ή μια κανονική ( μέσω Κωνσταντινούπολης ) αναχωρούμε για την Τραπεζούντα. Άφιξη και μεταφορά ξενοδοχείο μας, τακτοποίηση στα δωμάτια και  διανυκτέρευση.

13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Τετάρτη

Το πρωί μετά το πρωϊνό μεταφορά στην πόλη και αμέσως ξεκινάμε την ξενάγησή μας με μια πανοραμική περιήγηση της πόλης με τα κάστρα της μετά μεταβαίνουμε στο Κρυονέρι για να επισκεφτούμε την έπαυλη του τραπεζίτη Καπαγιαννίδη η οποία δωρήθηκε στον Κεμάλ Ατατούρκ και μετατράπηκε σε μουσείο του. Στη συνέχεια μεταβαίνουμε στην Αγία Σοφία,σήμερα τζαμί,για να δούμε αυτή την ωραία βυζαντινή εκκλησία του 13ουαιώνα. Επιστρέφουμε στην πόλη και συνεχίζουμε την περιήγησή μας. Επισκεπτόμενοι την Οικία του Τραπεζίτη Θεοφύλακτου στο κέντρο της Τραπεζούντας θα δούμε την υπέροχη αρχιτεκτονική της αλλά και το περιεχόμενό της μια και έχει μετατραπεί σε  μουσείο της πόλης .Συνεχίζουμε για να δούμε το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας, το Τζαμί της Γκιουλμπαχάρ ( Μαρίας από τα Λιβερά ) το οποίο έκτισε για τη μητέρα του ο Σουλτάνος Σελίμ, τα βυζαντινά τείχη και τα ελληνικά σπίτια ( όσα έχουν απομείνει ).Μετά θα κάνουμε βόλτα για ψώνια στον κεντρικό δρόμο της πόλης ‘η διακοπή για ένα γλυκό ή καφέ. Επιστρέφουμε στο κενοδοχείο μας για δείπνο και διανυκτέρευση.

ΠΕΜΠΤΗ 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ

Μετά το πρωινό, αναχώρηση για την λίμνη Ουζούνγκιολ που βρίσκεται κοντά στη Ριζούντα. Καθ’ οδόν, θα περάσουμε από την κωμόπολη Όφι και τα Σούρμενα, που είχαν πριν την καταστροφή μεγάλη ελληνική κοινότητα, όπου ακόμη και σήμερα ζουν πολλοί ελληνόφωνοι Πόντιοι. Αφού διασχίσουμε τα βουνά, θα φτάσουμε πριν το μεσημέρι σε ένα αριστούργημα της φύσης, τη Μακρά Λίμνη ( το ελληνικό της όνομα είναι Σαράχο ) με την εκπληκτική φύση που την περιβάλει μολονότι έχει αυτή αλλοιωθεί τα τελευταία χρόνια με τα έργα που έχουν γίνει από την Περιφέρεια της Μαύρης Θάλασσας .

Ελεύθερος χρόνος για βόλτα ή γεύμα στο πράγματι ευχάριστο περιβάλλον.

Toαπόγευμα επιστροφή στην Τραπεζούντα όπου πιθανόν να συμμετάσχουμε στον εσπερινό που θα τελέσει ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Σε περίπτωση μη συμμετοχής στον εσπερινό θα δοθεί ελεύθερος χρόνος για να ανακαλύψουν οι εκδρομείς την Τραπεζούντα εφόσον στη παλιά πόλη δεν μπορεί να εισέλθει κανένα λεωφορείο. 

Δείπνο και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ – ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ

Μετά το πρωινό αναχώρηση για ανάβαση στο Όρος Μελά για να επισκεφθούμε την ιστορική Μονή του Πόντου την Παναγία Σουμελά ( η οποία είχε ιδρυθεί το 386 μ.Χ. από τους μοναχούς Βαρνάβα και Σωφρόνιο )  διασχίζοντας τις όχθες του ποταμού Πυξίτη και περνώντας από τη Ματσούκα και της Τρίχας το Γεφύρι.

Στην ιστορική  Μονή  ΘΑ  ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΜΕ  ΣΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ  ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ  της Κοιμήσεως Της Θεοτόκου, που θα ιερουργήσει ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ.

Μετά το πέρας της λειτουργίας θα  γίνει μια  διακοπή κοντά στον ποταμό Πυξί-τη για καφέ ή τσάι. Υπάρχει και η δυνατότητα ενός γεύματος δίπλα στο ποτάμι

Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Χρόνος ελεύθερος. Προαιρετική επίσκεψη σε ελληνικά χωριά του Πόντου όπως τα Πλάτανα ή την Τόνια τα οποία θα καθοριστούν στο μέλλον.

Δείπνο και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο μας.

 ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ – ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΑ - ΣΑΜΨΟΥΝΤΑ

Μετά το πρωινό αναχώρηση για την Σαμψούντα. Στη διαδρομή θα περάσουμε από τα Πλάτανα και την Τρίπολη για να επισκεφτούμε την Κερασούντα. Ξενάγηση της πόλης με την ελληνική συνοικία Κόκκαρη όπου βρίσκεται και η εκκλησία του Άγιου Νικόλαου ,σήμερα  Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Στη συνέχεια ακολουθεί η επίσκεψη των Κοτυόρων και του  Ναού της Υπαπαντής καθώς και η επίσκεψη της παλιάς συνοικίας με τα παλιά ελληνικά αρχοντικά.

Για την αφιξη στην Σαμψούντα περνούμε από την Μπάφρα και την Οινόη και με την άφιξη πραγματοποιούμε μια πανοραμική περιήγηση της πόλης. Μετά ακολουθεί η τακτοποίηση στα δωμάτια μας ,δείπνο και διανυκτέρευση. 

 ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΑΜΑΣΕΙΑ - ΣΑΜΨΟΥΝΤΑ

Πρωινό και μετά αναχώρηση για την Αμάσεια, την πόλη όπου γεννήθηκε ο Στράβωνας. Χτισμένη στη δυτική όχθη του ποταμού Ίρι η Αμάσεια περιβάλλεται από απόκρημνα βουνά και αποτελούσε από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες κέντρο πολιτισμού. Στις αρχές του 20ού αιώνα ζούσαν στην περιοχή 155.000 Έλληνες σε 392 κοινότητες με ισάριθμες εκκλησίες, με 325 σχολεία, όπου φοιτούσαν 10.000 μαθητές και δίδασκαν 565 διδάσκαλοι.  Περιήγηση της πόλης με τα πόδια. 

Aκολουθεί η πανοραμική περιήγηση της Μερζιφούντας , της πόλης όπου γεννήθηκε  η Αγία Βαρβάρα και όπου υπήρχε το Αμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια ,και μετά της Νεοκαισάρειας, της πόλης όπου γεννήθηκε ο Μέγας Βασίλειος. Μετά πριν επιστροφή στην Σαμψούντα .Ελέυθερος χρόνος. Δείπνο και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο μας.

 ΔΕΥΤΕΡΑ 18  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΙΝΩΠΗ – ΣΑΜΨΟΥΝΤΑ ΑΘΗΝΑ

Πρωινό και αναχώρηση για να επισκεφθούμε την ιστορική Σινώπη. Πόλη που ιδρύθηκε από τους αρχαίους Μιλήσιους τον 8ο π.χ. αιώνα και μία από τις πρώτες πόλεις που κήρυξε ο Απόστολος Ανδρέας. Αποτέλεσε κύριο εμπορικό, πολιτισμικό και θρησκευτικό κέντρο  στην αρχαιότητα και ήταν η επισκοπή στην οποία ανήκαν οι γύρω πόλεις. Επίσκεψη στο μουσείο ( εφόσον είναι ανοικτό ) και την παραθαλάσσια πόλη με το κάστρο της πριν κάνουμε μια διακοπή για καφέ ή γεύμα σε ψαροταβέρνα. Μετά επιστρέφουμε στην Σαμψούντα και έχουμε ελεύθερο χρόνο στην πόλη. Δείπνο και ξεκούραση πριν το ταξίδι της επιστροφής. 

Από το αεροδρόμιο της Σαμψούντας θα αναχωρήσουμε για το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και μετά για το Ελευθέριος Βενιζέλος των Αθηνών .

Μετά την άφιξή μας στην Αθήνα επιβίβαση στο πούλμαν και μεταφορά στο αρχικό σημείο συγκέντρωσης από όπου ξεκίνησε η εκδρομή μας.  

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το πρόγραμμα μπορεί να τροποποιηθεί  ανάλογα με  το χρόνο, τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν και τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν.

Σε περίπτωση που έχει πραγματιστεί πτήση τσάρτερ από τη Τραπεζούντα το πρόγραμμα θα τροποποιηθεί αναλόγως μειώνοντας τις μέρες.

Είναι απαραίτητο καινούργιο Διαβατήριο ή καινούργια ταυτότητα.