Τραπεζούντα–Σεβάστεια-Καππαδοκία

ΕΞΑΗΜΕΡΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΟΔΙΚΗ  ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ

 

 

1η μέρα: ΑΘΗΝΑ-ΚΩΝ/ΠΟΛΗ-ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ

 

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο της Αθήνας, θα πάρουμε την πτήση (μέσω Κων/πολης) που θα μας μεταφέρει στην πανέμορφη Τραπεζούντα, την πάλαι ποτέ πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Μεγαλοκομνηνών. Μετά την τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, ακολουθεί η ξενάγηση στην πόλη, που γνωρίζει μεγάλη εμπορική και οικονομική ανάπτυξη και διατηρεί θαυμάσια βυζαντινά μνημεία και σπίτια της ακμάζουσας ελληνικής κοινότητας του 19ου αιώνα. Θα δούμε την αρχαιοελληνική -βυζαντινή ακρόπολη, τα ερείπια του βυζαντινού τείχους, το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας, το Τζαμί της Ελληνίδας Σουλτάνας Γκιουλμπαχάρ ( Μαρίας από τα Λιβερά ),του 16ουαιώνα -μητέρας του Σουλτάνου Σελίμ του Σκληρού - κτλ Θα επισκεφτούμε την έπαυλη του τραπεζίτη Καπαγιαννίδη στο Κυρονέρι, και μετά την εκκλησία Αγία του Θεού Σοφία ,σήμερα τζαμί, που χτίστηκε από τον Μανουήλ τον Α’ (1238-1263) και διακοσμείται με υπέροχες ανάγλυφες θρησκευτικές παραστάσεις και τοιχογραφίες και μωσαϊκά. Επιστρέφοντας πάλι στο κέντρο της πόλης θα περπατήσουμε μέχρι την έπαυλη του τραπεζίτη Θεοφύλακτου,που σήμερα στεγάζει το Μουσείο της Τραπεζούντας, και θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για ψώνια. Μετά επιστροφή στο ξενοδοχείο για ξεκούραση και δείπνο.

 

 

Ημέρα 2η: Τραπεζούντα ( επίσκεψη της Παναγία Σουμελά  και μερικών Ποντιακών χωριών) 

 

Η σημερινή μέρα θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα καθότι μετά το πρόγευμα ξεκινούμε για την αναμενόμενη επίσκεψη στο Όρος Μελά των Ποντιακών Άλπεων. Η διαδρομή μας ανηφορική, διαμέσου ενός καταπράσινου δραματικού τοπίου και αφού περάσουμε από τη Ματσούκα και της Τρίχας το Γεφύρι, θα μας φέρει στο κορυφαίο αξιοθέατο του Πόντου, τη μοναδική Μονή Σουμελά, που απετέλεσε σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού για 16 αιώνες. Το μοναστήρι ,αρχικά κτισμένο από τους μοναχούς Βαρνάβα  και Σωφρόνιο το 386 μ.Χ., στις απότομες πλαγιές του όρους Μελά είναι περιτριγυρισμένο από ένα αδιαπέραστο δασώδη μανδύα και αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα του χριστιανικού κόσμου .Η διαδικασία της ανάβασης δίπλα στον ποταμό Πυξίτη είναι πολύ ενδιαφέρουσα αν και για ορισμένους μπορεί να χαρακτηριστεί κοπιώδης. Μετά τη διακοπή για φαγητό ή καφέ, η μέρα μας θα συνεχιστεί με επίσκεψη στα ποντιακά χωριά της περιοχής Τραπεζούντας ( Σούρμενα, Τσάικαρα και Σαράχο ). Ελεύθερος χρόνος θα διατεθεί στο παραμυθένιο Σαράχο ( τουρκικά Ουζούνγκιολ ).Μετά επιστροφή στην Τραπεζούντα και ελεύθερος χρόνος για μια επίσκεψη, για ψώνια, στον κεντρικό εμπορικό δρόμο με τα μαγαζιά ή την κεντρική πλατεία. Μετά επιστροφή στο ξενοδοχείο και δείπνο.

 

Ημέρα 3η : Τραπεζούντα – Σεβάστεια 

 

Σήμερα αφήνουμε τα παράλια του Πόντου και θα πορευτούμε προς  την ενδοχώρα. Πρώτη μας στάση η Αργυρούπολη (Gumushane) όπου στο παρελθόν υπήρχε μια ακμάζουσα Ελληνική κοινότητα. Εδώ θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τα εκλεκτά και νόστιμα Σουτζούκ Λοκούμ από πετιμέζι και καρύδια, παραδοσιακά γλυκά της πόλης και θα δούμε το κατεστραμμένο Ελληνικό Φροντιστήριό της. Μετά ακολουθούμε τη διαδρομή ανάμεσα σε λόφους, κατάφυτα βουνά και ορμητικούς χειμάρρους που θα μας φέρει στην Σεβάστεια ( Sivas ). Στην ξενάγηση που θ’ ακολουθήσει θα δούμε τα μνημεία Cifte Minare Medrese και Gok Medrese  (1271), θαυμάσια δείγματα Σελτζούκικης τέχνης, το μεγάλο τέμενος της Παρασκευής Ulu Cami (1197) και θα περπατήσουμε στην κεντρική πλατεία Konak Meydanι.  Επίσης θα δούμε το μέγαρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και το σημαντικό για την σύγχρονη ιστορία Εθνογραφικό Μουσείο Ατατούρκ που περιβάλουν την πλατεία και μπορούμε να καθίσουμε σε ένα γραφικό καφενείο να αφουγκραστούμε την ατμόσφαιρα και να πάρουμε ένα τσάι μαζί με τους ντόπιους. Μετά θα τακτοποιηθούμε στο ξενοδοχείο και θα πάρουμε το δείπνο μας.

Ημέρα 4η: Σεβάστεια – Καππαδοκία 

 

Μετά το πρωϊνό αναχωρούμε με προορισμό την πασίγνωστη σε όλο τον κόσμο για την μοναδικότητα του τοπίου της Καππαδοκία, εκεί όπου η φύση σμίλεψε με τον καλύτερο τρόπο την γη και δημιούργησε μοναδικά γεωλογικά φαινόμενα. Πρώτη μας στάση η  πόλη του Αγίου Βασιλείου Καισάρεια, η οποία πήρε το όνομα της, το 17 μ.Χ., από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Τιβέριο, προς τιμήν του πατέρα του Αυγούστου Καίσαρα. Θα διασχίσουμε τις κεντρικές λεωφόρους, θα δούμε τα ιστορικά τείχη, τα αρχαία μαυσωλεία και θα περπατήσουμε στην πολυσύχναστη σκεπαστή αγορά. Πριν συνεχίζουμε  για την υπόλοιπη Καππαδοκία θα περάσουμε από ελληνικά χωριά της επαρχίας τηςΚαισαρείας είτε το Μουταλάσκη και το Ζιντζιρντερε είτε το Ανδρονίκι και τους Αγίους Αναργύρους ( Αγιρνάς ),κωμόπολη όπυ γεννήθηκε ο εξισλαμισμένος μεγάλος αρχιτέκτονας των Οθωμανών Σουλτάνων Μιμάρ Σινάν. Ανάλογα με το χρόνο που θα έχουμε στη διάθεσή μας θα επισκεφτούμε το σπίτι που γεννήθηκε και μια μικρή υπόγεια πόλη. Μετά τις σύντομες αυτές επισκέψεις θα πορευτούμε προς  το Προκόπι ( Urgup) ,την πανέμορφη πόλη με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική ,εκεί όπου έζησε ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος. Μια βόλτα στα γραφικά σοκάκια πριν ή μετά το δείπνο στο ξενοδοχείο είναι ότι ωραιότερο μπορεί να προσφέρει η πόλη αυτή. Διανυκτέρευση και δείπνο.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

 

Όσοι από τους εκδρομείς επιθυμούν να συμμετάσχουν στην πρωινή εκδρομή με τα αερόστατα θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή, στο συνόδο της εκδρομής, το απόγευμα το αργότερο.

 

 

Ημέρα 5η : Καππαδοκία 

 

Στις μέρες μας, ο τόπος που συνήθως αποκαλούμε Καππαδοκία συμπίπτει με την περιοχή των λαξευτών χριστιανικών μνημείων που σώζονται από τη Βυζαντινή εποχή. Αυτός ο σχεδόν τριγωνικός χώρος έχει σαν φυσικό σύνορο του τον ποταμό Άλυ στον βορρά και ορίζεται από τις πόλεις Καισάρεια στα ανατολικά, Νίγδη στα νότια και Άκσαράι στα δυτικά. Πρόκειται για ένα οροπέδιο στην κεντρική Μικρά Ασία, με υψόμετρο 1.000 έως 1.500 μ. όπου δεσπόζουν διάφορα ηφαιστιογενή βουνά όπως ο Αργαίος , στην δραστηριότητα των οποίων οφείλει η Καππαδοκία την μοναδικότητα του τοπίου της. Σ’ αυτόν λοιπόν τον σπάνιας ομορφιάς τόπο θα αφιερώσουμε την σημερινή μας ημέρα. Θα επισκεφτούμε τον υπαίθριο αρχαιολογικό χώρο της κοιλάδας του Κοράματος (Goreme) ,με το ιδιαίτερο μοναστικό συγκρότημα από λαξευμένες στο βράχο εκκλησίες και παρεκκλήσια, διακοσμημένες με εξαιρετικής τέχνης αγιογραφίες με σκηνές -από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη -αλλά και με εικόνες τοπικών αγίων που λατρεύονταν στην Καππαδοκία. Στη συνέχεια θα δούμε τη Ζέλβη ( Zelve ), όπου υπάρχουν κατοικίες τρωγλοδυτών και  οι ωραιότεροι και πλέον εντυπωσιακοί σχηματισμοί από βασάλτη, γνωστοί με το όνομα Νεραϊδοκαμινάδες και την ξακουστή Σινασό ( τουρκικά Mustafapasa), με τα υπέροχα νεοκλασικά αρχοντικά της ακμάζουσας  ελληνικής κοινότητας πριν την ανταλλαγή πληθυσμών και την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου. Μετά θα επισκεφτούμε την  Άβανο, χτισμένη πάνω στον ποταμό Άλυ, γνωστή για την αγγειοπλαστική της τέχνη. Επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο θα ατενίσουμε το Ουτσχισάρ (Uchisar) καθώς θα αντανακλώνται πάνω στα τείχη της οι τελευταίες ακτίνες του ήλιου πριν το ηλιοβασίλεμα. Δείπνο στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση. 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

 

Υπάρχει η πιθανότητα της συμμετοχής των εκδρομέων σε μια τελετουργία των Περιστρεφόμενων Δερβίσηδων του Τάγματος των Σούφηδων. Λεπτομέρειες θα σας δώσει ο συνοδός σας.

 

Ημέρα 6η : Καππαδοκία – Μαλακοπή ( Derinkuyu ) - Nevsehir  - Κων/ πολη - Αθήνα 

 

Δεν θα μπορούσαμε βέβαια να αναχωρήσουμε από την Καππαδοκία χωρίς να δούμε μια από τις παράξενες όσο και πολύ ενδιαφέρουσες υπόγειες πολιτείες, στις οποίες υποχρεώνονταν να προσφεύγουν και να κατοικούν οι χριστιανικοί πληθυσμοί την εποχή των μεγάλων συγκρούσεων του Βυζαντίου με τους Άραβες. Έτσι μετά το πρωϊνό θα πορευτούμε νότια προς την Μαλακοπή, όπου θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη και ξενάγηση στα διαφορετικά επίπεδα της υπόγειας πολιτείας του Ντερίνκουγιου που είναι λαξευμένη σε tufa ( πορώδης πέτρα στερεοποιημένης ηφαιστειακής στάχτης ).Είναι αναμενόμενο να μας πλημμυρίσει με δέος και ενθουσιασμό. Η επίσκεψη αυτή μοναδική στον κόσμο. Καταγοητευμένοι από την πανέμορφη Καππαδοκία και πλήρεις από πρωτόγνωρες εμπειρίες και εντυπώσεις, αναχωρούμε με προορισμό το αεροδρόμιο (Nevsehir ή KayseriΚαισάρεια), όπου θα πάρουμε την πτήση για το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης  και από εκεί την πτήση μας για την Αθήνα.