ΘΡΑΚΗ –ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ-ΠΟΝΤΟΣ

ΘΡΑΚΗ –ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ-ΠΟΝΤΟΣ  

1η ημέρα : Αθήνα –Ξάνθη

Αναχώρηση από την Αθήνα και μετά από πολλές στάσεις και γεύμα άφιξη, μέσω ΜακεδονίαςκαιΘράκης,στη Ξάνθη. Με την άφιξη, μεταφορά στο ξενοδοχείο,τακτοποίηση στα δωμάτια, δείπνο και διανυκτέρευση

2η ημέρα : Ξάνθη -  Αντάπαζαρ

Αναχώρηση νωρίς το πρωί , αφού βεβαίως πάρουμε το πρωινό μας, για μετάβαση στα σύνορα. Θα περάσουμε τις τελωνειακές διατυπώσεις, θα έχουμε λίγο χρόνο στο κατάστημα αφορολογήτων και αμέσως μετά θα συνεχίσουμε για την Ραιδεστό, όπου θα κάνουμε μία στάση για τουαλέτες και γεύμα. Συνεχίζουμε προς την Κωνσταντινούπολη περνώντας έξω από τη Συλιβριά, τόπο γέννησης του Αγίου Νεκταρίου. Αργότερα θα περάσουμε την μεγάλη γέφυρα που ενώνει την Ευρώπη με την Ασία. Εκεί θα έχουμε την ευκαιρία από ψηλά να θαυμάσουμε όλο τον Βόσπορο και να απολαύσουμε μια πανοραμνική θέα της Κωνσταντινούπολης. Οδηγώντας στην Ασιατική πλευρά θα φτάσουμε στο Αντάπαζαρ αργά το απόγευμα. Τακτοποίηση και διανυκτέρευση.

3η ημέρα : Αντάπαζαρ – Σαμσούντα

Mετά ατο πρωινό μας θα αναχωρήσουμε για την Σαμσούντα. Το απόγευμα θα κάνουμε περιήγηση της πόλης και θα έχουμε ελεύθερο χρόνο. Μετά δείπνο και διανυκτέρευση.

4η ημέρα : Σαμσουντα – Κερασουντα - Τραπεζούντα

Μετά το πρωινό μας θα κατευθυνθούμε στην  Κερασούντα, όπου θα δούμε την  εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και μετά στην Τραπεζούντα την  εκκλησία της Αγίας  Σοφίας,σήμερα τζαμί. Η Αγία Σοφία Τραπεζούντας, υπήρξε ναός με εξέχουσα θέση  ανάμεσα στα μνημεία της Αυτοκρατορίας του Πόντου. Αποτελούσε μια εκκλησία σαφώς συνυφασμένη, ήδη από την ίδρυσή της, με την τοπική αυτοκρατορική δυναστεία των Μεγάλων Κομνηνών. Ταυτόχρονα, ο τρόπος με τον οποίο συνδυάζονται τα επιμέρους στοιχεία της αρχιτεκτονικής της, των αγιογραφιών και της γλυπτής διακόσμησής της θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μοναδική. Αυτή η μοναδικότητα έγκειται κυρίως στη συνύπαρξη ετερόκλητων επιδράσεων, οι οποίες παραπέμπουν άλλοτε στη Δύση και άλλοτε στην Ανατολή.
Χτισμένος έξω από τα τείχη της Τραπεζούντας, αλλά σε κοντινή τους απόσταση, ο ναός της Αγίας Σοφίας -σύνθετος σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο, νάρθηκα και τρία εντυπωσιακά πρόπυλα- αποτελεί το κέντρο ενός ευρύτερου οχυρωμένου οικοδομικού συγκροτήματος. Πλαισιώνεται από έναν πύργο με παρεκκλήσι, καθώς και από κατάλοιπα μιας μικρότερης εκκλησίας, αλλά και άλλων κτισμάτων, κατά πάσα πιθανότητα μοναστηριακών. Φιλολογικές πηγές του 14ου αιώνα μνημονεύουν τη μονή "της του Θεού Λόγου Σοφίας", αλλά και "την μονήν του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, ήγουν την Αγίαν Σοφίαν". Επιπλέον, εντυπωσιακά εμφανής και κυρίαρχη στη διαμόρφωση της ταυτότητας του μνημείου είναι η ταφική λειτουργία του, η οποία τεκμαίρεται από τις νεκρικές κόγχες και τις επιτύμβιες επιγραφές που φιλοξενούνται στο ναό. Ακολουθεί πανοραμική περιήγηση της πόλης για να δούμε το ξακουστό Φροντιστήριο της Τραπαζούντας και πολλά πρώην ελληνικά σπίτια πριν πάμε στο ξενοδοχείο μας για δειπνιο και διανυκτέρευση. Επίσκεψη στην οικία του Τραπεζίτη Καππαγιαννίδη ,και του Θεοφύλακτου και στους ναούς Αγία Αννα και Ευγένιο.

5η ημέρα : Τραπεζούντα - Σουμελά – Τραπεζούντα

Σήμερα μετά το πρωινό μας θα κατευθυνθούμε προς την περιοχή της Ματσούκας για να ανεβούμε προς το όρος Μελά και ωα επισκεφτούμε το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας  Σουμελά. Χρόνος για καφέ δίπλα στον ποταμό Πυξίτη .Γεύμα ελεύθερο. Επιστροφή στην Τραπεζούντα  όπου θα έχουμε ελεύθερο χρόνο. Μετά δείπνο και διανυκτέρευση.

6η ημέρα : Τραπεζούντα – Κοτύωρα- Οινόη - Σαμσούντα – Αμάσεια

Πρωινό και μετά από μια υπέροχη διαδρομή φτάνουμε στα Κοτύωρα .Εκεί θα δούμε την περίφημη εκκλησία της Υπαπαντής καθώς και το Πολυκάρπιο Παρθεναγωγείο τα οποία δεσπόζουν στην είσοδο της πόλης. Αμέσως μετά αναχωρούμε για την πόλη Οινόη ενώ μετά σειρά έχει η Σαμσούντα και  η  πανέμορφη Αμάσεια κτισμένη πάνω στον ποταμό. Μετά τακτοποίηση στο ξενοδοχείο ,δείπνο και διανυκτέρευση.

7η ημέρα : Αμάσεια - Μερζιφούντα – Κωνσταντινούπολη

Μετά το πρωινό και περιήγηση γιά γνωριμία με την πρωτεύουσα του Μιθριδάτη, με τα πολύ σπουδαία Οθωμανικά μνημεία και στους λαξευτούς τάφους των Μιθριδατών…..

Αναχωρόντας συνεχίζουμε για τη Μερζιφούντα και μετά για την Σαφράνπολη. Σύντομη επίσκεψη στην Σαφράνπολη για να δούμε τα υπέροχα ελληνικά και οθωμανικά διατηρητέα σπίτια και μνημεία. Αμέσως μετά αναχώρηση για την Κωνσταντινούπολη

Με την αφιξη τακτοποίηση στο ξενοδοχείο ,δείπνο και  διανυκτέρευση .

8η ημέρα : Κωνσταντινούπολη

Πρωινό και μετάβαση στην περιοχή Σουλταναχμέτ όπου θα επισκεφτούμε το Μπλε Τζαμί , την θρυλική Αγία Σοφία , τον Ιππόδρομο , το παλάτι του Τοπ Καπί και την Βασιλική Κινστέρνα του Ιουστινιανού εφόσον περισσεύει χρόνος . Μετά από μια στάση για ξεκούραση λαο ελαφρή φαγητό θα κατευθυνθούμε προς την Σκεπαστή Αγορά το Καπαλί Τσαρσί, με τα 4500 μαγαζιά, για να εξερευνήσουμε ένα χώρο μοναδικό στο είδος του και να ψωνήσουμε. Μετά επιστροφή στο ξενοδοχείο , δείπνο και διανυκτέρευση .

9η ημέρα : Κωνσταντινούπολη – Κατερίνη ή Θεσσαλονίκη

Μετά το προγευμα αναχώρηση από το ξενοδοχείο για σύντομη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στη συνέχεια μετάβαση στα ελληνοτουρκικά σύνορα ,μέσω Ανατολικής Θράκης,και στη συνέχεια στην Κατερίνη η Θεσσαλονίκη για διανυκτέρευση.

Βράδυ ελεύθερο

10η ημέρα : Κατερίνη η Θεσσαλονίκη- Αθήνα

Μετά το πρωινό αναχώρηση για Αθήνα και άφιξη νωρίς το βράδυ μετά από πολλές στάσεις.